Waarborgen van de hoofdinfrastructuur voor transport van stoffen via (buis)leidingen
Opgave
De opgave is voldoende ruimte te reserveren voor het in stand houden en ontwikkelen van een robuust, efficiënt, betrouwbaar en veilig hoofdnetwerk van buisleidingen voor het transport van gevaarlijke stoffen. Waarbij de opgave tevens is dat dit netwerk zo is ingericht dat het slechts tot verwaarloosbare risico’s voor mens en milieu leidt.
De kaart ‘Energie-infrastructuur en grootschalige opwekking van energie’ geeft een beeld van het bestaande hoofdnetwerk van buisleidingen.
Als gevolg van de transitie naar een circulaire economie en een CO₂-arme energievoorziening zullen er veranderingen optreden in de door buisleidingen vervoerde stoffen. Het transport van (ruwe) olie, chemische producten en aardgas neemt naar verwachting de komende decennia af, wat ruimte schept voor het transport van andere stoffen als CO₂, waterstof of warmte. Binnen en tussen de belangrijke chemieclusters in de Eemsdelta, Rotterdam/Moerdijk, IJmuiden/Amsterdam, Terneuzen, Emmen en Chemelot (Zuid-Limburg) kan als gevolg van deze transities behoefte ontstaan aan de ontwikkeling van slimme en robuuste energie- en grondstofnetwerken, waarbij deze clusters kunnen dienen als ‘balancing hubs’ voor opslag en omzetting van hernieuwbare energie en tevens warmte kunnen leveren aan de omgeving. De gevolgen van genoemde transities voor buisleidingeninfrastructuur zijn echter nog niet helder in beeld.
Het Nederlandse netwerk aan buisleidingen is essentieel voor de energievoorziening en voor de petrochemische industrie. Het netwerk van buisleidingen voor het vervoer van (gevaarlijke) stoffen is van economisch belang voor Nederland op Europese schaal: het is noodzakelijk voor het functioneren van de haven van Rotterdam in relatie tot andere haven- en industriegebieden in Noordwest-Europa. Zo’n 40% van de olie en (petro)chemische producten en 100% van het aardgas wordt onder de grond per leiding vervoerd. Randvoorwaarde is dat dit netwerk zo is ingericht, dat het slechts tot verwaarloosbare risico’s van (gezondheids)schade voor mens en milieu leidt.
.jpg)
In de toelichting gebruiken we drie typen kaarten:
- Kaarten die de huidige situatie van een nationaal belang beschrijven;
- Kaarten die de opgave bij een nationaal belang beschrijven;
- Kaarten die de verantwoordelijkheid van het Rijk weergeven.
Het aantal en type kaarten per nationaal belang verschilt sterk. Bij enkele nationale belangen is noch de huidige situatie, noch de opgave, noch de rijksverantwoordelijkheid verbeeld, omdat de inhoud van het nationaal belang zich daar niet voor leent, zoals het geval is bij het nationaal belang ‘het bevorderen van een duurzame ontwikkeling’. Enkele nationale belangen zijn dermate breed dat voor deelonderwerpen aparte kaarten zijn gemaakt, zoals het geval is bij het nationale belang waarborgen en bevorderen van een gezonde en veilige leefomgeving. Bij enkele nationale belangen is slechts een van de drie typen opgenomen, bij enkele zijn alle drie de typen te vinden.
Toelichting sluiten