Leeswijzer
Bij de nationale belangen, waarbij sprake is van de hiervoor genoemde ‘verplichte plannen’, staat in deze Toelichting aangegeven wat de strategisch relevante delen zijn, die in de NOVI zijn opgenomen. Deze zijn dan opgenomen onder de kop Strategisch relevante delen van beleid, dat opgaat in de NOVI.
Daarnaast is er beleid, dat niet opgaat in de NOVI, maar dat inhoudelijk wel verband houdt met de nationale belangen die in de NOVI aan bod komen. Immers, die nationale belangen zijn vaak gestoeld op breder rijksbeleid. Waar nodig wordt dit beleid, en in sommige gevallen ook programma’s, wet- en regelgeving en verdragsinformatie ter informatie genoemd. Deze informatie is opgenomen onder het kopje Gekoppeld huidig beleid.
Realiseren van een toekomstbestendige, circulaire economie
Gekoppeld huidig beleid
- Nationaal Milieubeleidskader[1]
De transitie naar een circulaire economie bevindt zich in een beginnende fase. In de Kabinetsreactie[2] van 29 juni 2018 op de transitieagenda’s staat dat de fase van versnellen en opschalen is aangebroken. Het rijksbrede Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie[3] draagt bij aan het behalen van Sustainable Development Goal 12 (SDG12)[4], dat gaat over verantwoorde productie en consumptie.
Om de circulaire transitie te versnellen, is één van de uitvoeringslijnen het activeren van het MKB. Daartoe werkt het Rijk in het Uitvoeringsprogramma aan het opstellen van regionale strategieën voor het realiseren van een circulaire economie. In dit Uitvoeringsprogramma is aangegeven dat partners van het Rijk en de decentrale overheden samenwerken bij het opstellen van actie-agenda’s. Deze geven invulling aan lokale en provinciale ambities op het vlak van de circulaire economie en werken deze uit. Met het Uitvoeringsprogramma CE wordt een substantiële bijdrage geleverd aan de klimaatopgave van Nederland. TNO heeft berekend dat circulaire economie bij realisering van alle doelen uit het Uitvoeringsprogramma en de actie-agenda’s in potentie bijna 8 megaton CO₂ in de keten kan besparen in 2030[5].
Daarnaast is de Rijksnatuurvisie gekoppeld aan dit beleid voor wat betreft de beleidsmatige aandacht voor de maatschappelijke waarde van natuur en biodiversiteit[6].
Toelichting sluiten