Realiseren van een betrouwbare, betaalbare en veilige energievoorziening, die in 2050 CO2-arm is, en de daarbij benodigde hoofdinfrastructuur
Opgave
De opgave is het waarborgen van een betrouwbare, betaalbare en veilige energievoorziening, het vervangen van fossiele energiebronnen door duurzame bronnen (incl. besparing), de aanpassing van de netwerken voor warmte, gas en elektriciteit en het inpassen en zoveel mogelijk beperken van de ruimtebehoefte voor opwekking, conversie, opslag en transport van energie.
De kaarten ‘Energie-infrastructuur en grootschalige opwekking van energie’ en ‘Energie in de ondergrond’ geven een beeld van het bestaande aanbod, de aangewezen gebieden en de potentie voor het transport en opwekken van duurzame energie.
Een CO₂-arm energiesysteem vergt veel meer ruimte dan een fossiel systeem, zowel boven- als ondergronds. Fossiele bronnen, waarop onze energievoorziening nu is gebaseerd, worden grotendeels geïmporteerd en niet-fossiele bronnen als wind en zon gebruiken relatief veel ruimte in Nederland. Deze ruimte is in Nederland – waar elke vierkante meter al één (of meerdere) bestemming(en) heeft – niet vanzelfsprekend beschikbaar.
Fossiele bronnen gaan plaatsmaken voor CO2-arme bronnen, zoals geothermie, waterstof, hernieuwbare gassen of gas i.c.m. CO2 afvang, wind-, zonne- en bodemenergie en mogelijk ook energie uit oppervlakte-, afval- en drinkwater. Met name het aandeel van aardgas in de energievoorziening zal sterk afnemen, en bij uitvoering van het voornemen kolencentrales voor 2030 te sluiten, ook dat van kolen. Niet alleen voor opwekking, ook voor conversie (naar bijvoorbeeld waterstof), opslag en transport van energie zal ruimte nodig zijn. De omslag naar een meer decentrale ruimtelijke organisatie van de energieopwekking en de verschuiving naar opwekking op zee vragen aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk.



In de toelichting gebruiken we drie typen kaarten:
- Kaarten die de huidige situatie van een nationaal belang beschrijven;
- Kaarten die de opgave bij een nationaal belang beschrijven;
- Kaarten die de verantwoordelijkheid van het Rijk weergeven.
Het aantal en type kaarten per nationaal belang verschilt sterk. Bij enkele nationale belangen is noch de huidige situatie, noch de opgave, noch de rijksverantwoordelijkheid verbeeld, omdat de inhoud van het nationaal belang zich daar niet voor leent, zoals het geval is bij het nationaal belang ‘het bevorderen van een duurzame ontwikkeling’. Enkele nationale belangen zijn dermate breed dat voor deelonderwerpen aparte kaarten zijn gemaakt, zoals het geval is bij het nationale belang waarborgen en bevorderen van een gezonde en veilige leefomgeving. Bij enkele nationale belangen is slechts een van de drie typen opgenomen, bij enkele zijn alle drie de typen te vinden.
Toelichting sluiten